Kje v telesu občutimo posamezna čustva?

V prejšnjem blogu sem pisala o čustvih. Z njihovo pomočjo se prilagodimo okolju, imajo pa tudi aktivacijsko, motivacijsko in komunikacijsko funkcijo. Pri čustvih se lahko zgodi tudi, da so nefunkcionalna. To je takrat, kadar so preveč močna in ko ne izberemo pravega čustva glede na situacijo v kateri se znajdemo.

Čustva sem tudi razdelila na enostavna in sestavljena čustva, ob teh dveh kategorijah poznamo tudi afekte in razpoloženja. Kakšna je razlika med njimi si lahko prebereš tukaj.

Na svoja čustva lahko vplivamo in jih uravnavamo na tri načine. Eden izmed teh je, da poskušamo vplivati na odzive telesa. Samo telo je namreč velik faktor pri doživaljnju čustev in nam lahko tako spremembe v telesu pomagajo uravnavati čustva. Na odzive telesa lahko vplivaš s počasnim in globokim dihanjem, lahko tudi poskušaš sprostiti tiste dele telesa v katerih najmočneje občutiš čustvo.

Naredimo en manjši poskus. Zapri oči in si predstavjaj kako je bilo, ko si nazadnje občutil/a zaljubljenost. Je bilo to med držanjem za roke in sprehodom po parku? Mogoče sta s tebi  drago osebo sedela na kavi in gledala en drugemu v oči? Samo predstavljaj si situacijo. Probaj se spomniti vseh podrobnosti in kako si se takrat počutil/a.

Kje si začutila ljubezen? Mogoče si začutil/a metuljčke v trebuhu ali je tvoje srce začelo biti hitreje? ♥

IMG_5852

Veliko ljudi poroča, da ljubezen začutijo v zgornjem delu telesa. V predelu prsnega koša in v trebuhu jo občutijo najmočneje. Širi se tudi v glavo, po rokah, tudi v zgornji del stegen, v spodnjem delu nog pa je ne občutimo.

Za posamezna čustva so finski raziskovalci (Nummenmaa, L., Glerean, E., Hari, R. In Hietanen, J. K.; 2014) na vzrocu 701 osebe ugotavljali kje v telesu in kako jih občutimo. Njihove ugotovitve so prikazane v spodnji sliki V zgornji vrstici so prikazana osnovna oziroma enostavna čustva, v spodnji pa je prikazanih nekaj sestavljenih čustev. Svetle barve (bela, rumena, oranžna, rdeča) prikazujejo dele telesa, ki so močno aktivirani ob doživljanju čustev oziroma dele telesa, v katerih najbolj občutimo čustva. Odtenki modre na sliki prikazujejo območja, ki so med doživljanjem čustev neaktivirana, s črno so pa označena območja v katerih med doživljanjem čustva ne občutimo nič.

BodyAtlas

Kako pa ti občutiš posamezna čusta? Podobno kot na sliki ali obstajajo kakšne večje razlike?

Se spomniš še kakšnega drugega čustva in kako ga občutiš? Zapiši v komentar! 🙂

#veskamgres

VIR: Nummenmaa, L., Glerean, E., Hari, R. In Hietanen, J. K. (2014). Bodily maps of emotions. PNAS, 111(2), 646–651.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.